Binnen biba 2008 zullen we de concentratie van een aantal luchtverontreinigende stoffen meten in 90 klaslokalen. De buitenlucht bepaalt voor een belangrijk aandeel de kwaliteit van de binnenlucht, maar ook het gebruik van bepaalde materialen in klassen dan de binnenlucht beïnvloeden. De aandacht zal uitgaan naar stoffen die opgenomen zijn in het Vlaams Binnenmilieubesluit (BS 19/10/2004, pagina 722552-60).
Met speciale meettoestellen meten we de stoffen zowel in de klaslokalen als buiten, op het schoolterrein, en dit tijdens eenzelfde periode. Zo kunnen de onderzoekers eenvoudig de relatie tussen de binnenlucht en de buitenlucht bepalen en kunnen eventuele bronnen van luchtvervuiling gevonden worden.
Fijn stof is een alom gekend milieuprobleem. Fijn stof is één van die polluenten die eenieder zich makkelijk visueel kan voorstellen, alhoewel het niet zichtbaar is met het blote oog. Het stof bestaat uit zeer veel verschillende producten en kan ingeademd worden. Hoe kleiner het fijn stof deeltje, hoe makkelijker het ingeademd kan worden. Daarom bestuderen wij verschillende groottes van fijn stof in de klaslokalen en in de buitenlucht.
Een aantal vluchtige organische stoffen (VOS) meten we eveneens in dit onderzoek. Zo wordt de totale hoeveelheid vluchtige organische stoffen bepaald, de som van een grote variëteit aan producten. VOS kunnen in het binnenmilieu voorkomen ten gevolge van emissies uit diverse materialen en producten. Daarnaast wordt nog specifieke aandacht besteed aan een selectie VOS. Voor deze keuze baseren we ons op documenten zoals het INDEX - project of het Binnenmilieubesluit. Deze stoffen zijn benzeen, tolueen, ethylbenzeen, styreen en xyleen. Deze stoffen worden uitgestoten tijdens verbrandingsprocessen. Tricholorethyleen en tetrachloroethyleen zijn twee vluchtige gehalogeneerde organische stoffen, die ook opgenomen zijn in het Binnenmilieubesluit. We meten ook formaldehyde en acetaldehyde concentraties. Formaldehyde kan immers reeds bij lage concentraties geurhinder veroorzaken.
Methyl-tertiar butylether (MTBE) is een benzineadditief en heeft geen gekende grootschalige bronnen binnenhuis. Daarom is de concentratie van MTBE in het binnenmilieu een rechtstreekse indicatie voor de infiltratie van omgevingslucht naar het binnenmilieu.
Met behulp van CO2 metingen berekenen we het ventilatiedebiet en het ventilatievoud. Zo kunnen we de verluchting van klaslokalen in kaart brengen en eventueel relateren aan de andere verontreinigende stoffen die we meten. Ook de temperatuur en de relatieve vochtigheid meten we.
Wenst u als leerkracht meer aandacht te besteden aan luchtkwaliteit tijdens uw lessen? Speciaal voor leerlingen en leerkrachten basisonderwijs publiceert de Vlaamse Milieumaatschappij educatieve pakketten over de luchtkwaliteit. Deze zijn te vinden op www.vmm.be/educatie/basisonderwijs.